Στις 28 Νοεμβρίου οι εκλογές στην ΚΕΔΕ Κυρίζογλου ή Παπαστεργίου;

0
21

Αν πριν μια δεκαετία κάποιος στοιχημάτιζε στην εκλογή προέδρου της ΚΕΔΕ, από πλευράς της Ν.Δ., αν μη τι άλλο θα χαρακτηριζόταν γραφικός, μιας και αυτό που ήταν δεδομένο τόσο στην δεκαετία του ’80 , όσο και σε αυτές του ’90 και του 2000, ήταν η κυριαρχία του ΠΑΣΟΚ.
Σήμερα θεωρείται δεδομένη η κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας, καθώς στο κυβερνών κόμμα πρόσκεινται περίπου το 60% των μελών της γενικής συνέλευσης, γεγονός που επιτρέπει την εκλογή τουλάχιστον 18 έως 19 μελών στο 31μελες δ.σ.
Η μάχη, στο γαλάζιο στρατόπεδο επικεντρώνεται στο ποιος από τους Κυρίζογλου και Παπαστεργίου θα καταφέρει να συγκεντρώσει τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης.

Κυριαρχία της Ν.Δ.
Μετά τη διαβεβαίωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι δε θα υπάρξει κεντρική εμπλοκή στον μεταξύ τους αγώνα, τόσο ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου , όσο και ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, βρίσκονται με το κομπιουτεράκι και το τηλέφωνο στο χέρι προσπαθώντας να συγκεντρώσουν όσο το δυνατόν περισσότερη υποστήριξη από τους εκλέκτορες.
Η σύνθεση της γενικής συνέλευσης της ΚΕΔΕ έχει αποσαφηνιστεί πλήρως, καθώς στη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ η οποία θα γίνει την προσεχή Πέμπτη, θα λάβουν μέρος συνολικά 528 σύνεδροι.
Εξ αυτών 332 είναι οι δήμαρχοι της χώρας, 178 είναι οι δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι έχουν ήδη εκλεγεί από τις γενικές συνελεύσεις των ΠΕΔ και οι υπόλοιποι 18 είναι πρώην μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ και νυν δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι συμμετέχουν ex officio στη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ.
Το νέο δ.σ. της ΚΕΔΕ θα αριθμεί 31 μέλη εκ των οποίων ο 31ος είναι ex officio ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.
Επίσης στο δ.σ. μετέχουν συνολικά 20 δήμαρχοι (συμπεριλαμβανομένου του κ. Μπακογιάννη) και 11 δημοτικοί σύμβουλοι.
Τα ψηφοδέλτια των διαφόρων συνδυασμών θα περιλαμβάνουν μέχρι 45 υποψηφίους (30 δημάρχους και 15 δημοτικούς συμβούλους) και οι εκλέκτορες θα μπορούν να βάλουν έως 30 σταυρούς (19 σε δημάρχους και 11 σε δημοτικούς συμβούλους).
Παράλληλα, θα εκλεγεί και το 7μελες Εποπτικό Συμβούλιο, από το ενιαίο ψηφοδέλτιο, στο οποίο θα μπορούν να μπουν έως τρεις σταυροί.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Πειραιώς στη Νέα Δημοκρατία πρόσκεινται περίπου το 60% των μελών της γενικής συνέλευσης, γεγονός που επιτρέπει την εκλογή τουλάχιστον 18 έως 19 μελών στο 31μελες δ.σ.
Η μάχη, οπότε επικεντρώνεται στο ποιος από τους κ. Κυρίζογλου και Παπαστεργίου θα καταφέρει να συγκεντρώσει τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης καθώς αυτός θα είναι και ο επόμενος πρόεδρος της ΚΕΔΕ.
Η μάχη είναι αμφίρροπη μιας και ο κ. Κυρίζογλου έχει μεγαλύτερη επιρροή στη Βόρεια Ελλάδα, δηλαδή σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη καθώς και στην Ήπειρο, ενώ ο κ. Παπαστεργίου έχει προβάδισμα στις περισσότερες από τις υπόλοιπες περιφέρειες.
Τις τελευταίες αυτές ημέρες οι δύο μονομάχοι πραγματοποιούν επισκέψεις και  τηλεφωνήματα καθημερινά προς τα μέλη της γενικής συνέλευσης της ΚΕΔΕ που πρόσκεινται στη ΝΔ προκειμένου να τους πείσουν για την υποψηφιότητά τους.

Κίνημα Αλλαγής
Όσον αφορά τους υπόλοιπους συνδυασμούς, οι προσκείμενοι στο Κίνημα Αλλαγής πραγματοποιούν συσκέψεις για τη συγκρότηση του δικού τους ψηφοδελτίου, υπολογίζοντας ότι μπορούν να εκλέξουν τουλάχιστον 8 μέλη στο 31μελες δ.σ.

Προοδευτική Αυτοδιοικητική Συνεργασία»
Υποψήφιος ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης
Επίσημη δήλωση ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς του για τις εκλογές της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) έκανε και ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης, ενώ ο τίτλος του ψηφοδελτίου του είναι «Προοδευτική Αυτοδιοικητική Συνεργασία» και επιδιώκει να συσπειρώσει τις προοδευτικές δυνάμεις του αυτοδιοικητικού χώρου σε μια ενιαία εκπροσώπηση και ένα «μέτωπο αντίστασης απέναντι στις αρνητικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές για την Αυτοδιοίκηση, αλλά και σύνθεσης για το αύριο του θεσμού».
Ο κ. Καλογιάννης έχει εκλεγεί για δεύτερη θητεία στο αξίωμα του δημάρχου Λαρισαίων, με τη δημοτική κίνηση «Συμπαράταξη Λαρισαίων», που συγκροτήθηκε πριν τις δημοτικές εκλογές του 2014, από τη συνένωση τριών παρατάξεων προσκείμενων σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Οικολόγους Πράσινους.
Τέλος από ότι φαίνεται η προσκείμενη στο ΚΚΕ Λαϊκή Συσπείρωση θα έχει υποψήφιο, μόνο που πιθανότατα δεν θα καταφέρει να εκπροσωπηθεί στο νέο δ.σ.

Π.Θ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here