ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΕΚΕΤΑΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙ-ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ «ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ ΙΙ»

0
22

τη Βουλή των Ελλήνων (Αίθουσα Γερουσίας) τοποθετήθηκε ο βουλευτής Βοιωτίας και υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κινήματος Αλλαγής, κ. Γιώργος Μουλκιώτης, κατά την ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Κίνημα Αλλαγής με αφορμή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που προωθεί η Νέα Δημοκρατία.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μουλκιώτης ανέφερε ότι:

«Η Νέα Δημοκρατία νομοτελειακά βαδίζει στο δρόμο των προκατόχων της αλλά και των δικών της ιδεολογικών  εμμονών. Και βεβαίως θα πληρώσει το τίμημα της επιχειρούμενης υποβάθμισης του κοινωνικού κράτους.

Το Κίνημα Αλλαγής στέκεται απέναντι, υπερασπίζοντας και επιδιώκοντας  τη διεύρυνση του κοινωνικού κράτους, το οποίο αντιλαμβανόμαστε ως επένδυση στον άνθρωπο, την κοινωνική συνοχή και την ίδια την οικονομική ανάπτυξη με όρους δικαιοσύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης».

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της ομιλίας.

Κυρία Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Αξιότιμοι προσκεκλημένοι,

Τα γεγονότα, όσο και αν προσπαθεί η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να τα αποκρύψει, μιλούν από μόνα τους.

Η εικόνα που διαπίστωσε η Πρόεδρος, κ. Γεννηματά, κατά την επίσκεψή της στο υποκατάστημα έκδοσης συντάξεων ΕΦΚΑ στην οδό Νικηφόρου, αποκάλυψε τη ζοφερή πραγματικότητα, που με επικοινωνιακές λογικές προσπαθεί να κρύψει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Δυστυχώς, για τον ελληνικό λαό, που εναπόθεσε τις ελπίδες του πάνω στον κ. Μητσοτάκη και το κυβερνητικό του επιτελείο, το μόνο που έχει να του παρουσιάσει είναι επαναλαμβανόμενες δυσάρεστες εκπλήξεις. Όπως αυτές που κρύβει το τελικό νομοσχέδιο για την λεγόμενη «ασφαλιστική μεταρρύθμιση».

Το νομοσχέδιο που προωθεί άμεσα για ψήφιση η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τον πομπώδη, πλήρη οίησης τίτλο «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση και Ψηφιακός Μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης e-ΕΦΚΑ, παγιοποιεί την αντιασφαλιστική «τομή» του νόμου Κατρούγκαλου, τον οποίο η ΝΔ ως αντιπολίτευση κατήγγελλε και υποσχόταν να καταργήσει.

Στην ουσία, το νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας, δεν αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος.

Αντιθέτως, θωρακίζει το νόμο Κατρούγκαλου, προωθώντας προσαρμογές που θα τον καταστήσουν ακόμα πιο γρήγορο καιαποτελεσματικό στην υπονόμευση δικαιωμάτων εργαζομένων και συνταξιούχων και προετοιμάζοντας παράλληλα το έδαφος για ενδεχόμενα μελλοντικά «χτυπήματα».

Και το λέω αυτό γιατί με το νομοσχέδιο Βρούτση τα ενδεικτικά αλλά και τα χαρακτηριστικά εννέα (9) σημεία του αποκαλύπτουν τον νεοφιλελεύθερο προσανατολισμό:

  1. Διατηρούνται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 για όλους ή στα 62με 40 χρόνια υπηρεσίας, που ψηφίστηκαν με τον ν.4336/15. Καμία εξαίρεση δεν υπάρχει για καμία κατηγορία εργαζομένων, ούτε καν για τους εργαζόμενους στα ΒΑΕ, στα Υπερβαρέα της ΔΕΗ και στους υπογείτες των μεταλλείων. Πουθενά στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει τουλάχιστον η πρόβλεψη για κατάργηση της διάταξης που συναρτά το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής και απειλεί με νέες αυξήσεις στα όρια ηλικίας.
  2. Διατηρούνται οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις,που έφτασαν στο 50%, καθώς και στο εφάπαξ όπου αθροιστικά οι περικοπές ξεπέρασαν το 40%.
  3. Το ΕΤΕΑΕΠ (επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ) ενσωματώνεται στον ΕΦΚΑανοίγοντας το δρόμο αφενός για την απορρόφηση – κατάργηση της επικουρικής ασφάλισης και την κατάργηση του Κλάδου του εφάπαξ, ενώ ενσωματώνονται στον ΕΦΚΑ (στο σύστημα) και τα 7 δις αποθεματικά που έχει το ΕΤΕΑΕΠ. Μάλλον είναι το πρώτο βήμα για την σχεδιαζόμενη -νεοφιλελεύθερης κοπής- επέλαση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στον κλάδο των συντάξεων, που τόσο έχει προμοτάρει ο πρώην Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Νότης Μηταράκης.
  4. Διατηρούνται τα πολύ χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης του Νόμου Κατρούγκαλου, για όσους έχουν μέχρι 30 χρόνια υπηρεσίας. Δηλαδή διατηρούνται για τη μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων κυρίως του ιδιωτικού τομέα, ενισχύοντας το στοιχείο της ανταποδοτικότητας και μειώνοντας παράλληλα το στοιχείο της αλληλεγγύης, αφού η ΝΔ καταγγέλλει μεν την κατάργηση του ΕΚΑΣ από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αλλά διατηρεί – με το νομοσχέδιό της- την κατάργηση από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ των κατωτάτων ορίων σύνταξης. Πλέον τούτου, μειώνει – ακόμη και σε σχέση με το νόμο Κατρούγκαλου – τα ποσοστά αναπλήρωσης της ανταποδοτικής σύνταξης, δηλαδή το ύψος των συντάξεων, για όσους συνταξιοδοτούνται με 45 χρόνια ασφάλισης και πάνω. Τιμωρεί έτσι τους σκληρά και επί πολλά έτη εργαζόμενους στον ιδιωτικό Τομέα αλλά και εξαιρετικά ευαίσθητες κατηγορίες εργαζομένων στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας, όπως τους ιπτάμενους πιλότους μας.
  5. Το νομοσχέδιο εφαρμόζει τις αποφάσεις του Οκτωβρίου 2019 του ΣτΕ (δεν θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά), μειώνοντας λίγο για έναν αριθμό περίπου 450.000 συνταξιούχων (σε σύνολο 2.700.000 χιλιάδων συνταξιούχων) τη χασούρα από το νόμο Κατρούγκαλου και βελτιώνει κάποιες διατάξεις του Κατρούγκαλου(π.χ. διατάξεις για τη διαδοχική ασφάλιση) ή νομοθετεί εγκύκλιες οδηγίες που δόθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ(π.χ. μη υπαγωγή σε εισφορές υπέρ υγειονομικής περίθαλψης των επιδομάτων απολύτου αναπηρίας, εξωιδρυματικού επιδόματος και τυφλότητας). Παράλληλα, ωστόσο, ενδεικτικό της προχειρότητας και της μνημονιακής λογικής του νέου νόμου είναι ότι διατηρεί σε ισχύ στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων τις διατάξεις για συνταξιοδότηση λόγω θανάτου που προέβλεπαν απονομή σύνταξης μόνο για 3 χρόνια σε περίπτωση που ο θανών είναι κάτω των 55 ετών (και οι οποίες έχουν καταργηθεί για την σύνταξη λόγω θανάτου στον ΕΦΚΑ και στο ΕΤΕΑΕΠ). Τέλος, με τη νέα αρχιτεκτονική των εισφορών, κυρίως των μη μισθωτών κλείνει το μάτι στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, όπως θα το αναλύσουμε διεξοδικά στη Βουλή. Εμείς, το Κίνημα Αλλαγής, ως σοσιαλδημοκράτες υπερασπιζόμαστε και επιδιώκουμε τη διεύρυνση των κοινωνικών δικαιωμάτων/του κοινωνικού κράτους, το οποίο αντιλαμβανόμαστε ως επένδυση στον άνθρωπο, την κοινωνική συνοχή και την ίδια την οικονονομική ανάπτυξη με όρους δικαιοσύνης και κοινωνικής αλληλεγγύης.
  6. Απουσιάζει κάθε μέριμνα για την σύσταση ενός νέου ΕΚΑΣ, – το οποίο θεσμοθέτησε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. το 1996 και κατάργησε ο ΣΥΡΙΖΑ – ώστε να διασφαλιστεί ένα κατώτερο εγγυημένο εισόδημα για τους συνταξιούχους.
  7. Καταργεί ακόμη και την δήθεν 13ησύνταξη που δόθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ ενώ κωφεύει στην πρόταση νόμου που πρόσφατα κατέθεσε το Κίνημα Αλλαγής για καταβολή σε όλους τους συνταξιούχους πλήρους 13ηςσύνταξης.
  8. Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για άντληση νεών πόρωνγια το ασφαλιστικό σύστημα από την αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας, αλλά ούτε και σοβαρός και μακροχρόνιος σχεδιασμός για την κρίση υπογεννητικότητας που εντείνει τα προβλήματα. Το Κίνημα Αλλαγής, ως υπεύθυνος πολιτικός φορέας, πρόσφατα κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας, που κατά παραδοχή ακόμη και των Κυβερνώντων, δεν μπορεί να γίνει με το επίδομα γέννησης των 2.000 ευρώ. Δυστυχώς για όλους μας, η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής δεν έγινε αποδεκτή από την κυβερνητική πλειοψηφία.
  9. Ο νέος οργανισμός, ο επονομαζόμενος e-ΕΦΚΑ, που προτείνει ο νόμος Βρούτση, θα δημιουργήσει σοβαρότερα προβλήματα από τα ήδη υπάρχοντα ως προς τη λειτουργία του. Ήδηοι εκκρεμείς συντάξεις αυξάνονται συνεχώς και σταθερά κατά 4.000/μήνα: 103.000 στις κύριες συντάξεις στις 31.12.2018, 151.000 στις 31.12.2019 και στις 31.1.2020 εκκρεμείς συντάξεις 158.000 Κανένα πρόβλημα του Έλληνα πολίτη δεν πρόκειται να λύσει. Εκείνο που φιλοδοξεί είναι να βολέψει στις πολυάριθμες θέσεις ευθύνης που δημιουργεί «γαλάζια παιδιά» με τοποθέτηση από τον ίδιο τον Υπουργό.

Κυρίες και κύριοι,

Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο της ΝΔ δε συνιστά μεταρρύθμιση: πρόκειται για μπαλώματα, για δουλειά του ποδαριού ως προς τις ασφαλιστικές του διατάξεις, που ουδόλως θεραπεύει το νόμο Κατρούγκαλου, τουναντίον τον ενισχύει.

Παράλληλα, μέσω του οργανωτικού εκτρώματος του e-ΕΦΚΑ φιλοδοξεί – χωρίς να το δηλώνει ευθαρσώς – μέσω της περαιτέρω υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος, να αποτελέσει το ενδιάμεσο βήμα για την ενίσχυση των κεφαλαιοποιητικών στοιχείων σε βάρος των διανεμητικών, την ενίσχυση της εξατομίκευσης σε βάρος της αλληλεγγύης.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιλέγει να «λύσει» το ασφαλιστικό σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζόμενων, σε βάρος των συνταξιούχων, αναπαράγοντας τα αδιέξοδα των πολιτών.

Κυρίες και κύριοι,

Φίλες και φίλοι,

Το ασφαλιστικό είναι το βασικό πλέγμα προστασίας όλων των εργαζομένων.

Είναι μια συλλογική κατάκτηση, η οποία εμπεριέχει τις αξίες της αλληλεγγύης και της ενότητας των εργαζομένων, γεννήθηκε και εξελίχθηκε από την ανάγκη της προστασίας έναντι των ασφαλιστικών κινδύνων του γήρατος, της αναπηρίας, του θανάτου και της ασθένειας, από την αναγκαιότητα διασφάλισης της αξιοπρεπούς ζωής τους μετά τον εργασιακό βίο.

Το ασφαλιστικό, πέρα από τη σύνταξη, περιλαμβάνει μια σειρά προστατευτικές πλευρές, όπως προστασία της μητρότητας, ιατροφαρμακευτκή κάλυψη παιδιών, εργαζομένων, συνταξιούχων, προστασία των εργατών απέναντι στον επαγγελματικό κίνδυνο, αναπηρικές συντάξεις και συντάξεις χηρείας.

Για αυτό και η ασφάλιση δεν πρέπει και δεν μπορεί να γίνει προσωπική υπόθεση κανενός. Πολλώ μάλλον, αν αυτό γίνεται ανάλογα με το προσωπικό και ατομικό ρίσκο μερικών.

Το Κίνημα Αλλαγής, θα καταθέσει προτάσεις στο επικείμενο νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση με ρεαλισμό και ευθύνη, όπως άλλωστε πράττει κάθε φορά.

Η κυβερνητική πλειοψηφία παραγνωρίζει κάτι ιδιαίτερα κρίσιμο: Ότι το μέγεθος της κυριαρχίας μιας κυβέρνησης έχει αξία, όταν αντιστοιχεί στο μέγεθος της προστασίας που παρέχει στα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών της, ιδιάτερα των πιο αδύναμων.

Και όχιόταν υπηρετεί τους λίγους και προνομιούχους φίλους της.

Και όχιόταν παραπλανητικά χρησιμοποιείται για να προσδώσει κύρος σε μία ακόμη επικοινωνιακή προσπάθεια.

Η Κυβέρνηση, λοιπόν, έχει να αντιμετωπίσει ζητήματα που οι χειρισμοί της αποκαλύπτουν την έλλειψη σοβαρότητας, για τα οποία δεν είναι κυρίαρχη. Τόσο από τις πολλαπλές παλινωδίες στο δήθεν επιτελικό κράτος με τις όποιες σοβαρές αρνητικές συνέπειες συνεπάγονται στην ζωή των πολιτών, όσο και μέχρι την αδυναμία σοβαρής διαχείρισης ενός τεράστιου προβλήματος, όπως είναι το προσφυγικό.

Η Νέα Δημοκρατία νομοτελειακά βαδίζει στο δρόμο των προκατόχων της αλλά και των δικών της ιδεολογικών εμμονών. Και βεβαίως θα πληρώσει το τίμημα της επιχειρούμενης υποβάθμισης του κοινωνικού κράτους.

Εμείς, το Κίνημα Αλλαγής, η Πολιτική παράταξη που έστησε και ανάπτυξε το Κοινωνικό κράτος σε αυτή τη χώρα θα ανταποκριθούμε στο χρέος μας έναντι του ελληνικού λαού: θα υπερασπιστούμε τις κατακτήσεις του και θα σταθούμε αποφασιστικά απέναντι στην υπονόμευσή τους.

Δεν θα επιτρέψουμε η επικοινωνιακή δίνη όπου στροβιλίζεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη, να συμπαρασύρει και τον πολύπαθο ελληνικό λαό.

Σας ευχαριστώ.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here