Χαιρετισμός Δημάρχου Δήμου Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας Γιάννη Σταθά για την 77η Επέτειο Μνήμης της Μάχης της Καλοσκοπής

0
22

Εβδομήντα επτά χρόνια πέρασαν από τη μέρα της ιστορικής μάχης της Καλοσκοπής,  στις 5 Γενάρη 1944, όταν μια διμοιρία του 1ου Λόχου του 5ου Τάγματος του ΕΛΑΣ Παρνασσίδας, με επικεφαλής τον Χαράλαμπο Μώκο ή Καλλία, έλαβε εντολή να χτυπήσει μονάδα Γερμανών που συνοδεύονταν από Έλληνες συνεργάτες.

Οι άντρες του ΕΛΑΣ φτάνοντας μέσα στα χιόνια κοντά στο εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας πέφτουν σε ενέδρα του εχθρού. Οι περισσότεροι σκοτώνονται από τις ριπές των πολυβόλων. Τριάντα τρεις νέοι αντάρτες, που πήραν τα όπλα για να αγωνιστούν ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό, υπερασπιζόμενοι την ανεξαρτησία και την ελευθερία, ζητώντας δικαιοσύνη.

Ήταν όλοι, όπως καταθέτουν οι συναγωνιστές τους, «διαλεγμένα παλικάρια, νέοι στην ηλικία, απ’ όλα τα μέρη της Ελλάδας, ‘Ελληνες Εβραίοι και Σοβιετικοί, πολέμαρχοι της Αλβανίας, που κρατήσανε τα όπλα τους και δεν τα παραδώσανε για να συνεχίσουν έναν ιδιόμορφο και σκληρό αγώνα, όπου ο στρατηγός γινότανε στρατιώτης και ο στρατιώτης στρατηγός, έναν αγώνα που ξέφευγε από τους κανόνες της συνηθισμένης στρατιωτικής τακτικής – που ήθελε ψυχή, βαθιά ψυχή».

Ανάμεσά τους κι ο εικοσάχρονος Γιάννης Καρβούνης από το Δίστομο.

Τους έθαψαν όλους σε ομαδικό τάφο στην Αγία Τριάδα.  Εκτός από τον Καλλία, που τον μετέφεραν στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Μαυρολιθάρι Φωκίδας, και τον θρήνησε όλη η Ρούμελη.

Ως Δήμαρχος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας, ως Αντιπρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της περιόδου 1940-1945, αλλά και ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Πολεμικών Οφειλών, καταθέτω στέφανο τιμής στη μνήμη των 33 αγωνιστών της Λευτεριάς και της Αντίστασης και  μεταφέρω ένα μήνυμα στο Δήμαρχο Δελφών, κ. Παναγιώτη Ταγκαλή:

“Όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσοι διέπραξαν εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας πρέπει να πληρώσουν”.

Με τιμή,

Ο Δήμαρχος

Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας

 

Ιωάννης Σταθάς