Ψωρίαση: Σύγχρονες θεραπείες προσφέρουν βελτίωση έως 100% και μακροχρόνια συντήρηση

0
21

Νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση τις ψωρίασης διαμορφώνουν οι θεραπευτικές εξελίξεις των τελευταίων ετών, δίνοντας στους πάσχοντες την ευκαιρία να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα συμπτώματά τους και να αποκτήσουν καλύτερη ποιότητα ζωής.

Πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι, με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, οι 8 στους 10 ασθενείς μπορούν πλέον να κατακτήσουν ανέφικτους κατά το παρελθόν στόχους, επιτυγχάνοντας καθαρό ή σχεδόν καθαρό δέρμα σε μόλις 4 εβδομάδες.

Οι εξελίξεις αυτές στον τομέα της θεραπείας μάς έχουν δώσει τη δυνατότητα να θέτουμε υψηλούς θεραπευτικούς στόχους, καθώς η θεαματική βελτίωση είναι δυνατόν να επιτευχθεί σε ασθενείς με μέτρια ή ακόμα και σοβαρή ψωρίαση, με το ποσοστό μείωσης των συμπτωμάτων να αγγίζει πλέον το 80%.

Παράλληλα, οι καινοτόμες θεραπείες, επιτυγχάνουν μακροχρόνια ύφεση, απαλλάσσοντας τους πάσχοντες από τις υποτροπές που συχνά ακολουθούν μια αποτελεσματική θεραπεία έξαρσης.

Υπο-θεραπεία στην Ελλάδα

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, φλεγμονώδης νόσος, που προσβάλλει κυρίως το δέρμα, προκαλώντας ενοχλητικά ή/και επώδυνα συμπτώματα, όπως πάχυνση και απολέπιση, κνησμό και ερύθημα.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι το 2% του πληθυσμού υποφέρει από ψωρίαση (περίπου 200.000 άτομα), με το 80% εξ’ αυτών να εμφανίζουν ήπια έως μέτρια νόσο.

Οι πάσχοντες και κυρίως αυτοί που εμφανίζουν πιο βαριά συμπτώματα, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν άλλα νοσήματα, όπως ψωριασική αρθρίτιδα, καρδιακά και μεταβολικά νοσήματα καθώς και ψυχικές διαταραχές, όπως κατάθλιψη και άγχος.

Κατά συνέπεια, πρόκειται για μία νόσο, η οποία επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα των ασθενών και, σε συνδυασμό με το κοινωνικό στίγμα, τούς επιβαρύνουν με σημαντικό κοινωνικό και ψυχολογικό κόστος.

Όπως και άλλα χρόνια νοσήματα, η ψωρίαση, χρειάζεται περιοδική επίσκεψη στον ειδικό, έτσι ώστε να παρακολουθείται η εξέλιξή της και να χορηγείται η κατάλληλη θεραπεία ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε ασθενούς.

Όμως, πολλοί πάσχοντες για μεγάλα χρονικά διαστήματα δεν απευθύνονται σε ειδικό, με αποτέλεσμα να αγνοούν τις θεραπευτικές εξελίξεις και να ταλαιπωρούνται από συμπτώματα τα οποία θα μπορούσαν να είχαν αντιμετωπιστεί.

 

Καινοτόμες τοπικές θεραπείες

Οι τοπικές θεραπείες είναι ο κορμός της αντιμετώπισης της ήπιας και μέτριας ψωρίασης, ενώ σε πολλές περιπτώσεις, αποτελούν σημαντικό συμπληρωματικό σκεύασμα σε ασθενείς που λαμβάνουν συστηματική αγωγή.

Ζητούμενο των ασθενών από τις τοπικές θεραπείες είναι η μείωση των συμπτωμάτων σε σύντομο χρονικό διάστημα και η επίτευξη δερματικής κάθαρσης, μέσω εύκολων και εύχρηστων λύσεων.

Πλέον υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν ότι μια καινοτόμος θεραπεία, ο συνδυασμός καλσιποτριόλης / διπροπιονικής βηταμεθαζόνης (Cal / BD) σε μορφή αφρού, επιφέρει πολύ πιο γρήγορα αλλά και μακροπρόθεσμα καλύτερα αποτελέσματα από τις παλαιότερες τοπικές θεραπείες.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η θεραπεία άπαξ ημερησίως επιτυγχάνει καθαρό ή σχεδόν καθαρό δέρμα στο 80 % των πασχόντων από ήπια ή μέτρια ψωρίαση, σε 1 μήνα.

Προσφέρει άμεση, ασφαλή και σημαντική ανακούφιση από τον κνησμό έως και για το 60% την 1η εβδομάδα, αύξηση του ύπνου λόγω μείωσης του κνησμού κατά 70% σε 4 εβδομάδες και μεγάλη βελτίωση του δείκτη ποιότητας ζωής.

Η τοπική θεραπεία τείνει να ακολουθεί μια βραχυπρόθεσμη «κατ’ επίκληση» προσέγγιση, αντιμετωπίζοντας τις εξάρσεις, παρά μια μακροπρόθεσμη θεραπεία «συντήρησης».

Εντούτοις, πρόσφατη μελέτη κατέδειξε ότι μετά από 1 έτος θεραπείας με αφρό Cal / BD  δύο φορές την εβδομάδα, το ποσοστό εμφάνισης νέων εξάρσεων μειώθηκε κατά 46%, σε σύγκριση με την κατ’ επίκληση αντιμετώπιση και αύξησε σημαντικά το συνολικό χρόνο των ασθενών σε ύφεση.

 

Καθοριστική η συμμόρφωση στη θεραπεία

H συμμόρφωση στη θεραπεία των ασθενών με ψωρίαση αναδεικνύεται σε βασικό συστατικό για την επίτευξη θεραπευτικών στόχων.

Οι πρωτοβουλίες των πασχόντων σχετικά με τη διαχείριση της ασθένειας και της θεραπείας τους μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση έντονων υποτροπών, ενώ σε ασθενείς με συννοσηρότητες μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη γενικότερη υγεία τους.

Έρευνες καταδεικνύουν πως το 95% των ασθενών κάνει μειωμένη χρήση της τοπικής συνταγογραφούμενης θεραπείας, ενώ έως και το 73% δεν την ακολουθεί πιστά.

Ωστόσο, καινοτόμες θεραπευτικές προσεγγίσεις που έχουμε πλέον στη διάθεσή μας μπορούν να προσφέρουν στους ασθενείς τη συμμόρφωση που απαιτείται, καλύπτοντας αρκετές από τις έως σήμερα ανεκπλήρωτες ανάγκες τους.

Επιπλέον, καθώς η συμμετοχή στα φάρμακα κατά της νόσου είναι πλέον μόλις 10%,  το κόστος τους είναι πολύ χαμηλότερο απ’ ότι στο παρελθόν, διευκολύνοντας την πρόσβαση των ασθενών σε αυτά.

του Παναγής Ζ. Πολυζώης Δερματολόγος/ Αφροδισιολόγος