Η Κυβέρνηση να δεσμευθεί για τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων στην ΛΑΡΚΟ, αλλά και των δικαιωμάτων των συνταξιούχων.

0
20

Ο Γιώργος Μουλκιώτης, βουλευτής Βοιωτίας και Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με επίκαιρη ερώτησηπρος τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων αναδεικνύει στην Βουλή, το ζήτημα της ανάγκης διασφάλισης όλων των θέσεων εργασίας στη ΛΑΡΚΟ.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι η ΛΑΡΚΟ αποτελεί μια εμβληματική επιχείρηση για την εθνική οικονομία, πρόκειται για την μοναδική επιχείρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση που παράγει με τα δικά της μεταλλεύματα, έχοντας ενσωματωμένη τεχνογνωσία περίπου 1200 εργαζομένων που απασχολούνται σε αυτήν.

Ωστόσο, όσο η ΛΑΡΚΟ είναι σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, ενώ έχει χρηματοδοτηθεί άμεσα και έμμεσα με πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ για πρώτη φορά στην ιστορία της από τον κρατικό προϋπολογισμό και έχει εισπράξει αλλά 140 από τις πωλήσεις της παραγωγής, οι εγκαταστάσεις σε εργοστάσιο και μεταλλεία είναι σταματημένες, σε μη λειτουργική κατάσταση, εγκαταλειμμένες και πλήρως απαξιωμένες. Ακόμη και το 20% που υπολειτουργεί σήμερα είναι άκρως επικίνδυνο για την εργασία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Επιπλέον, τονίζεται ότι σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, ο διαγωνισμός πώλησης της ΛΑΡΚΟ αντιμετωπίζει προβλήματα εξαιτίας διαδικαστικών και περιβαλλοντικών εκκρεμοτήτων. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως, ως αποτέλεσμα αυτών των προβλημάτων, διεκδικητές για τη μίσθωση του εργοστασίου και την πώληση των μεταλλείων της ΛΑΡΚΟ παραμένουν οι Mytilineos, η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και AD Holdings AG, η ιρλανδική εταιρεία Commodity & Mining Insight Ireland Ltd, ενώ έχουν αποχωρήσει οι άλλοι τρεις.

Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι η πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης να μην παράγει η ΛΑΡΚΟ σύμφωνα με τις δυνατότητές της, έχει οδηγήσει αφενός σε απαξίωσή της και αφετέρου, εν πλήρη γνώσει της Κυβέρνησης και του διορισθέντος διαχειριστή, σε  απώλεια εσόδων από την χαμένη παραγωγή των δύο τελευταίων ετών, που ξεπερνά το μισό δις ευρώ, μολονότι έχει εκ του νόμου ρητή υποχρέωση για την μεγιστοποίηση του τιμήματος πώλησης προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, προφανή και προκλητικά δεδομένα αντιφατικής πολιτικής που επιβάλλουν δικαστική διερεύνηση.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η μη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων θα λειτουργήσει ως σπιράλ ανεργίας και φτωχοποίησης των τοπικών οικονομιών της Φθιώτιδας, της Βοιωτίας και της Ευβοίας, ως και των περιοχών Κοζάνης και Καστοριάς.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός ποιος είναι ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης και η πορεία υλοποίησης για τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων, όλων όσων απασχολούνται στη ΛΑΡΚΟ, αλλά και πως σκοπεύει να διευθετήσει το ζήτημα των  μη αποζημιωθέντων  συνταξιούχων. Τέλος, ερωτάται ποιος είναι ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης για την διαμόρφωση ολοκληρωμένου πλαισίου για εφικτή παραγωγική ανάταξη και ανάπτυξη της ΛΑΡΚΟ, της συνέχισης της ενιαίας λειτουργίας, σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχει και την δεδομένη συγκυρία.